Κανονισμός

Α.- Όροι συμμετοχής

                Κάθε συμμετέχων σε δραστηριότητες του Ε.Ο.Σ. Λαμίας αποδέχεται ανεπιφύλακτα ότι φέρει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος που οφείλεται σε υπαιτιότητά του, όπως άλλωστε προβλέπεται από το άρθρο 1 περί ατομικής ευθύνης της διακήρυξης του Τυρόλου για την καλύτερη άσκηση των αθλημάτων του βουνού (2002):

«Οι ορειβάτες και αναρριχητές ασκούν το άθλημά τους κάτω από συνθήκες όπου υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και η εξωτερική βοήθεια μπορεί να μην είναι διαθέσιμη. Με αυτό κατά νου ασκούν την δραστηριότητά τους με δική τους ευθύνη και είναι υπόλογοι για την ασφάλειά τους. Οι ενέργειες των ατόμων δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω τους ούτε και το περιβάλλον»

1.- Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα μέλη τους Ε.Ο.Σ. Λαμίας που είναι ταμειακώς εντάξει καθώς και μέλη άλλων συλλόγων που ανήκουν στην Ε.Ο.Ο.Α. με την επίδειξη της ορειβατικής τους ταυτότητας.

2-. Για την συμμετοχή στις δραστηριότητες απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο συμμετέχων να είναι ενήλικας και υγιής.

3.- Οι συμμετέχοντες φέρουν την ευθύνη της ατομικής τους ασφάλειας.

4.- Ενημερώνονται και γνωρίζουν εκ των προτέρων τον βαθμό δυσκολίας και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία θα συμμετέχουν.

5.- Δηλώνουν υπεύθυνα ότι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις-ικανότητες και την εμπειρία που απαιτείται για την όποια διαδρομή επιλέξουν να συμμετέχουν.

6.- Λαμβάνουν πάντα υπόψη την πιθανότητα αντίξοων καιρικών συνθηκών.

7.- Οφείλουν να διαθέτουν τον απαραίτητο ορειβατικό-αναρριχητικό εξοπλισμό.

8.- Το μέλος παραιτείται από κάθε απαίτηση τόσο κατά του διοργανωτή όσο και κατά του αρχηγού της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει.

9.- Για την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων και για την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων όλοι οι συμμετέχοντες στις αναβάσεις υποχρεούνται να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες του αρχηγού.

10.- Αναλαμβάνουν ατομικά την ευθύνη για την άσκηση των δραστηριοτήτων που θα συμμετάσχουν καθώς και για την ασφάλεια τους αποδεχόμενοι τους κινδύνους που ενέχει η συμμετοχή τους σε αυτές.

Β.- Υποχρεώσεις-δικαιώματα μελών

1.- Μέλος που αρνείται να ακολουθήσει το πρόγραμμα της ανάβασης ή επιθυμεί να ακολουθήσει δικό του αυτόματα τίθεται εκτός ομάδας. Σε αυτήν περίπτωση ο Σύλλογος δεν φέρει καμία ευθύνη.

2.- Σε περιπτώσεις όπου ένα ή περισσότερα μέλη αδυνατούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της ανάβασης οφείλουν να το αναφέρουν έγκαιρα στον αρχηγό, ο οποίος με την σειρά του θα πάρει τις ανάλογες αποφάσεις.

3.- Τα μέλη που συμμετέχουν πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που τους ζητηθεί βοήθεια από τον αρχηγό θα πρέπει να συνδράμουν για την ασφαλή ολοκλήρωση της ανάβασης.

4.- Τυχόν αντιρρήσεις-παράπονα ή οτιδήποτε άλλο μας διαφοροποιεί από τις θέσεις του αρχηγού το καταθέτουμε εγγράφως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εντός μιας εβδομάδας μετά το πέρας της ανάβασης.

Γ.- Δηλώσεις συμμετοχής

1.- Η δήλωση συμμετοχής γίνεται στον αρχηγό της ανάβασης μέχρι την ημερομηνία που ορίζει η ανακοίνωση.

2.- Για όλες τις αναβάσεις η συμμετοχή γίνεται δεκτή μόνο με την κατάθεση της προκαταβολής.

3.- Ο Σύλλογος διατηρεί το δικαίωμα να διαφοροποιήσει-αναβάλλει-ματαιώσει αναβάσεις που περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμά του.

Δ.- Δικαιώματα-υποχρεώσεις αρχηγού.

1.- Ο αρχηγός πρέπει να μεριμνά για την ασφαλή πραγματοποίηση της ανάβασης και γενικότερα για την όσο το δυνατόν καλύτερη (πάντα μέσα στα συλλογικά πλαίσια) διοργάνωση της ενημερώνοντας σχετικά τα μέλη που συμμετέχουν σε αυτή.

2.- Έχει δικαίωμα να ματαιώσει ή να διαφοροποιήσει την ολοκλήρωση της ανάβασης λαμβάνοντας υπόψη του τις επικρατούσες συνθήκες (καιρικά φαινόμενα, ποιότητα χιονιού και άλλους εξωγενείς παράγοντες).

ΔΣ

Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Σ. Λαμίας

Πρόεδρος:
Δημόπουλος Δημήτριος  (6944574014), Δικηγόρος
Αντιπρόεδρος:
Αδάμ Αθανάσιος (6942057112)
Γραμματεάς:
Μπακλέζος Βασιλειος (6977233356), Π/Μ ΤΕ
Εφ.Ορειβασίας:
Πιπέρας Παναγιώτης (6947993468)
Ταμίας: Πολύζος Κωνσταντίνος (6974329425)
Εφ. Χιονοδρομίας:
Χαλβαντζή Κωνσταντία  (6977261173)
Μέλος:
Χατζημπύρρου Βικτώρια (6974736080)

Ιστορικό

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ. ΛΑΜΙΑΣ

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λαμίας ιδρύθηκε το έτος 1938.

Ιδρυτικά μέλη ήταν οι Γ. Πλατής, Γ. Μαυρουδής, Δ. Κατσούδας, Δ. Ελασώνας, Ν. Μιχόπουλος, Ι. Κοτορός, A. Χονδρόπουλος, Ι. Γιανούκος κ.α..

Η πρώτη επίσημη ανάβαση πραγματοποιήθηκε στην Οίτη, στο παλαιό καταφύγιο, με συμμετοχή 10 μελών και την πρώτη Λαμιώτισσα ορειβάτισσα Βιβιάνα Πρόκου.

Οι κλάδοι άθλησης που καλλιεργούσε και καλλιεργεί ο Ε.Ο.Σ. Λαμίας, είναι : α) η ορειβασία – αναρρίχηση, β) το ορειβατικό ΣΚΙ και γ) η χιονοδρομία.

Ο Σύλλογός μας έχει εγγεγραμμένα χίλια εκατόν πενήντα πέντε [1155].

Από το 1938 έως και σήμερα ο Σύλλογος έχει ανέβει στο σύνολο των βουνών της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς και σε ορεινούς όγκους του εξωτερικού, όπως Dachstein [2.998 μ - Ιούλιος 1985], Αυστριακές Άλπεις – Διάσχιση Ε4 [Ιούνιος 1987], ΜontBlanc [4.807 μ – Αύγουστος 1998], Κιλλιμάντζαρο [5.895 μ – Δεκέμβριος 1998, Μάρτιος 2004, 2009], Ιλιμάνι, Βολιβία [6.400 μ – Ιανουάριος 2000], ShishaPangma, Ιμαλάια [8.046 μ – Οκτώβριος 2000], Aconcagoua, Αργεντινή [6.972 μ – Ιανουάριος 2002, Φεβρουάριος 2010], Elbrus, Καύκασος [5.642 μ – Αύγουστος 2003], Everest [8.848 μ – Μάιος 2004], Kuzmuchi, Καύκασος [4.045 μ – Ιούλιος 2005], BitzBoe [3.002 μ] & Marmolanda [3.342 μ], Ιταλία [Αύγουστος 2005], GrandParandiso, Ιταλία [4.061 μ – Αύγουστος 2006], Breitorn [4.164 μ], Refelhom [2.927 μ] & Matterhom [4.478 μ], Ελβετία [Αύγουστος 2009] κ.α..

Σαφώς, η μεγαλύτερη διάκριση για τον Σύλλογό μας ήταν όταν το μέλος μας Κώστας Αποστολόπουλος συμμετέχοντας στην ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΣ ΕΒΕΡΕΣΤ 2004 κατάφερε να ανεβεί στην κορυφή του κόσμου από την βόρεια πλευρά.

Ο Ε.Ο.Σ. Λαμίας στα χρόνια που πέρασαν διοργάνωσε τέσσερες φορές την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, στην Οίτη τα έτη 1972 και 2008 και στη Γραμμένη Οξυά τα έτη 1979 και 2001.

Από το 1996 μέχρι και σήμερα ο Ε.Ο.Σ, Λαμίας, διοργανώνει κάθε χρόνο την Πανελλήνια Διάσχιση του Φαραγγιού του Ασωπού - με βάση και αφετηρία την πρώην Κοινότητα Σκαμνού - με την συμμετοχή πολλών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα και με την αμέριστη συμπαράσταση του πρώην Δήμου Γοργοποτάμου και σήμερα Δήμου Λαμιέων, καθώς και της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας και σήμερα Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Επιπλέον ο Ε.Ο.Σ. Λαμίας, στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ της Φθιώτιδας, έχει καθιερώσει εδώ και πολλά χρόνια τον μήνα Μάιο, να γίνεται η διάσχιση της Ανοπαίας Ατραπού, μονοπάτι πιστεύεται πως χρησιμοποίησαν οι Πέρσες στην μάχη των Θερμοπυλών καθ’ υπόδειξη του Εφιάλτη.

Επίσης, στα πλαίσια της ανάπτυξης κατά τα τελευταία χρόνια των αγώνων ορεινού δρόμου, ο Ε.Ο.Σ. Λαμίας ξεκίνησε τη διοργάνωση από το έτος 2013 και κάθε Οκτώβριο, τον δικό του ορεινό δρόμο με την επωνυμία Φιλοκτήτειος Δρόμος στη περιοχή της Παύλιανης στον ορεινό όγκο της Οίτης.

Ο Ε.Ο.Σ. ΛΑΜΙΑΣ για την ανάπτυξη και προώθηση της ορειβασίας - αναρρίχησης έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο μονοπατιών στο Νομό Φθιώτιδας. Έτσι αυτή την στιγμή υπάρχει ολοκληρωμένο σηματοδοτημένο και καθαρό δίκτυο μονοπατιών που ξεκινά από τα ορεινά και ημιορεινά χωριά με προορισμό τους ορεινούς όγκους και τις κορυφές των βουνών Καλλίδρομο, Οίτη, Γραμμένη Οξυά.

Με αυτό τον τρόπο δίνουμε την ευκαιρία στα μέλη μας και σε άλλους Συλλόγους, οποτεδήποτε θελήσουν να μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή μας, συμβάλλοντας έτσι και εμείς στην προβολή και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Στον Ε.Ο.Σ. Λαμίας είχε ανατεθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης επί σειρά ετών η διαχείριση και συντήρηση των ορειβατικών καταφυγίων Οίτης και Γραμμένης Οξυάς στο Νομό Φθιώτιδας και Βαρδουσιών στο Νομό Φωκίδας. Με την πάροδο του χρόνου και την σύσταση νέων Ορειβατικών Συλλόγων, το καταφύγιο Βαρδουσιών παραχωρήθηκε στους νέους Συλλόγους και το καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς παραχωρήθηκε σε ιδιώτη. Έτσι ο Σύλλογός μας αυτή την στιγμή διαχειρίζεται και συντηρεί το καταφύγιο της Οίτης.

Στα μεταπολεμικά χρόνια λόγω των κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών, καθώς και λόγω της έλλειψης χιονοδρομικών κέντρων, η χιονοδρομία γινόταν σύμφωνα με τις δυνατότητες και στα πλαίσια του Συλλόγου.

Η πρώτη οργανωμένη ενέργεια για την ανάπτυξη της χιονοδρομίας ξεκινά το 1968. Το 1971 συγκροτήθηκε για πρώτη φορά η Τεχνική Επιτροπή Χιονοδρομίας και ήταν αυτή που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξή της οργανωμένο φυτώριο και συγκρότηση οργανωμένων ομάδων. Η μεγάλη βέβαια ανάπτυξη ξεκίνησε, όταν κατασκευάστηκε το πρώτο μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο της Νοτίου Ελλάδος στη Φτερόλακα Παρνασσού. Έτσι συνεχίζει μέχρι σήμερα την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος με το φυτώριο χιονοδρομίας, με 25 περίπου παιδιά κάθε χρόνο.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογός μας λαμβάνει μέρος σε όλους τους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, του Κυπέλλου Ελλάδας, σε Διασυλλογικούς Αγώνες της Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδος.

Η πιο σημαντική στιγμή για τον Σύλλογό μας ήταν η συμμετοχή της αθλήτριά μας Δάφνης Μωρίκη στην Εθνική Ομάδα. Με την Εθνική συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Τουρκία στο χιονοδρομικό κέντρο ULUDAGαπό 28/02 έως 03/03/2001.

Ταυτόχρονα ο Ε.Ο.Σ. Λαμίας έχει διοργανώσει αρκετούς τοπικούς, διασυλλογικούς και αγώνες περιφέρειας Ν. Ελλάδος από το 1972 και εντεύθεν χαρακτηριστικά, ο πρώτος τοπικός διοργανώθηκε 11-12/03/1972 και ο πρώτος διασυλλογικός 25-26/02/1983.

Παράλληλα ο Ε.Ο.Σ. Λαμίας, συμβάλλει και στην ανάπτυξη του ορειβατικού σκι, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Έτσι συμμετέχει στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ και στο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ με πολύ καλά αποτελέσματα.

Κορυφαία στιγμή για τον Σύλλογό μας αποτελεί η συμμετοχή της αθλήτριας μας Μωρίκη Δάφνης στην ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. Η ως άνω αθλήτριά μας συμμετείχε και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ορειβατικού ΣΚΙ που πραγματοποιήθηκε στις 20 -24/02/2009 στο ALPAGOTAMBREστην Ιταλία.

Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται και αποστολές με ορειβατικά σκι σε μεγάλα υψόμετρα, όπως στο Elbrus, Καύκασος [5.642 μ – Αύγουστος 2005], από τα μέλη Σκύφτη Ιωάννη και Πρατήλα Λουκά, η οποία ήταν και η πρώτη Ελληνική ανάβαση με ορειβατικά σκι σε αυτό το υψόμετρο και στο Παμίρ, MustagAta  [7.456 μ – Αύγουστος 2006]. Κι αυτή αποτελεί νέο ρεκόρ με ορειβατικά σκι σε τέτοιο υψόμετρο. Πραγματοποιήθηκε μέχρι τα 6.200 μ, πάλι από τους Πρατήλα Λουκά και Σκύφτη Ιωάννη.

Η κοινωνική προσφορά συνίσταται στην διοργάνωση πολλών εκθέσεων φωτογραφίας τόσο στην πόλη της Λαμίας όσο και σε άλλες πόλεις του Νομού μας, προβολή σλάιτς και ομιλιών με κύριο θέμα τους ορεινούς όγκους και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έχει γίνει βράβευση του Σύλλογου μας από τους Δήμους Λαμίας, Γοργοποτάμου και Υπάτης για την προβολή και ανάδειξη των ορεινών όγκων της περιοχής μας.

Επίσης έγινε βράβευση του Συλλόγου και των Παλαίμαχων αθλητών του από τον Δήμο Λαμίας.

Από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Νομάρχη Φθιώτιδας και τον Δήμο Λαμίας έγινε βράβευση του μέλους μας Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου για την επιτυχή ανάβασή του στο Έβερεστ.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογός μας ήταν και είναι για την πόλη της Λαμίας και όχι μόνο μοχλός ανάπτυξης για τα αθλήματα του βουνού, καθώς και μπροστάρης για την φύλαξη των δασών και την προστασία του περιβάλλοντος.-

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Επερχόμενες Δράσεις
Ημερολόγιο
<<  Δεκέμβριος 2018  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
101112131415
17181920212223
24252627282930
31