Κρίκελλο-Άμπλιανη

29/11/2015

ΚΡΙΚΕΛΛΟ - ΑΜΠΛΙΑΝΗ

            Η διαδρομή είναι τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε4. Ξεκινάει από το Κρίκελλο (1120) Ευρυτανίας, κατεβαίνει στον Κρικελλοπόταμο (850), μετά ανεβαίνει στους Στάβλους (1230), ανεβαίνει σε διάσελο στα 1580 και καταλήγει στην Άμπλιανη (1220).

Λίγα λόγια για τους σταθμούς…

Κρίκελλο:

Κρίκελλο πλατεία

Το Κρίκελλο είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων στην ανατολική πλευρά του όρους Καλιακούδα, κοντά στις πηγές του Κρικελλοπόταμου (ή Κρικελλιώτη), και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας.

Υπήρξε έδρα του τέως δήμου Ευρυτάνων από το 1833 και αναγνωρίστηκε ως κοινότητα το 1912. Σήμερα υπάγεται στον καλλικρατικό δήμο Καρπενησίου ενώ μέχρι το 2010 αποτελούσε την έδρα του καποδιστριακού δήμου Δομνίστας και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 161 κάτοικοι. Απέχει 31 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Στη διαδρομή προς το Κρίκελλο εντοπίζεται η θέση Κοκκάλια, όπου το 279 π.Χ. οι Αιτωλοί και οι Ευρυτάνες νίκησαν τους Γαλάτες.

Στις 28 Οκτωβρίου 1942 διεξήχθη η πρώτη μάχη τμήματος του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη κατά των Ιταλών στη θέση Κουφόβρυση.

Η θέση και η διαδρομή προς το χωριό

Το Κρίκελλο βρίσκεται στη ΝΑικη Ευρυτανία. Απέχει 30 χλμ απ’ το Καρπενήσι και 17 χλμ απ’ τη Ράχη Τυμφρηστού. Η πολύ όμορφη διαδρομή από τη Ράχη Τυμφρηστού που βρίσκεται περίπου σε υψόμετρο 1.200μ ανεβαίνει στο ψηλότερο σημείο που λέγεται Πύργος με υψόμετρο 1.600μ και καταλήγει στο χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.120μ.

Πότε και πώς χτίστηκε το χωριό

Πιθανολογείται ότι ζωή στο χωριό υπάρχει από τους βυζαντινούς χρόνους. Όπως προκύπτει από ευρήματα αφενός και από τα Τουρκικά κατάστιχα του 1454/55 αλλά και από αφηγήσεις, το χωριό προήλθε από τη συνένωση επτά οικισμών στην ευρύτερη περιοχή. Η συνένωση των οικισμών αυτών ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης για ισχυρή αντίσταση στους πάσης φύσεως επιδρομείς, αφού η περιοχή ήταν στο δρόμο απ’ τα βουνά της περιοχής προς τους κάμπους της Αιτωλίας και αντίστροφα και οι ληστείες αποτελούσαν σοβαρό πρόβλημα για τους μόνιμους κατοίκους. Η συνένωση αυτή έγινε σταδιακά στο σημείο όπου χτίστηκε το σημερινό χωριό, λόγω και του κλίματος και της στρατηγικής θέσης του. Βασική επίσης αιτία της εγκατάστασης στο σημείο που βρίσκεται το χωριό ήταν η ανεύρεση της μεγάλης πηγής, με το όνομα Σωληνάρια, που μέχρι σήμερα αναβλύζει παγωμένο νερό.

Η πολεοδομική και λειτουργική συγκρότηση του χωριού προσδιορίζεται γύρω στα 1650 μ.Χ. Μπορεί όμως οι οικισμοί να συνενώθηκαν, αλλά τα χωράφια των κατοίκων στους οικισμούς προέλευσης παρέμειναν ενεργά. Έτσι ήταν αναγκαία η συντήρηση δρόμων που αποτελούσαν τις αρτηρίες ζωής του οργανισμού του χωριού. Οι στράτες αυτές προσφέρονται για πεζοπορία.

ΚΡΙΚΕΛΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

Κρικελοπόταμος

Τα πρώτα νερά τα μαζεύει από το βουνό Κοκκάλια και τα γύρο υψώματα, και περνάει χαμηλά κάτω από το χωριό μας. Στη συνέχεια ακολουθώντας πορεία ανατολική, αρχικά διασχίζει ανοικτή κοιλάδα η οποία μετά στενεύει μέχρι το Πανταβρέχει, συνεχίζει πάντα ανατολικά αγκαλιάζoντας την Καλιακούδα, στρέφεται τελικά προς τον Βορρά και στη θέση Διπόταμα ενώνεται με τον Καρπενησιώτη. Έχει μήκος περίπου 25 χλμ. Προσφέρεται για πεζοπορία σε μια όμορφη διαδρομή που θα σας αποζημιώσει για τον κόπο σας με τον καλύτερο τρόπο φτάνοντας στο ονειρικό Πανταβρέχει.

ΣΤΑΒΛΟΙ

Στάβλοι

Οι Στάβλοι είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.230μ στο όρος Οξυά, που αποτελεί απόληξη των Βαρδουσίων, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας.

Οι Στάβλοι ανήκουν στον καλλικρατικό Δήμο Καρπενησίου (τέως καποδιστριακός Δήμος Δομνίστας) και ο πληθυσμός τους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 253 κατοίκους. Το κοντινότερο χωριό στους Στάβλους είναι η Δομνίστα, που απέχει 8 χλμ, ενώ απέχει 50χλμ από το Καρπενήσι.

Σύμφωνα με την παράδοση και αρχαιολογικά ευρήματα, εικάζεται ότι στην περιοχή βρίσκονταν τα ανάκτορα και οι στάβλοι του μυθικού βασιλιά Ευρύτου, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στην Ευρυτανία. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κτερίσματα, κιονόκρανα και μυκηναϊκά τείχη.

Λόγω μεγάλης κατολίσθησης, πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν στο παρελθόν το χωριό. Ο Γάλλος Πουκεβίλ αναφέρει ότι στα τέλη του 18ου αιώνα το χωριό είχε πληθυσμό περίπου 20 οικογένειες.

Μία άλλη ερμηνεία για την ονομασία του χωριού προέρχεται από την παράδοση ότι στην περιοχή βρίσκονταν οι στάβλοι της βασίλισσας των Φράγκων ιπποτών.

ΑΜΠΛΙΑΝΗ

Άμπλιανη

Η Άμπλιανη είναι οικισμός του Νομού Ευρυτανίας με 13 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Το 1928 μετονομάστηκε σε Σταυροπήγιο, ενώ το 1984 μετονομάστηκε ξανά σε Άμπλιανη. Απέχει 62 χλμ από το Καρπενήσι.

Βρίσκεται στα νότια του νομού και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.220μ. Ανήκει στον καλλικρατικό δήμο Καρπενησίου (τέως καποδιστριακός δήμος Δομνίστας) και απέχει περίπου 31 χλμ από το Κρίκελλο. Το τοπωνύμιο «Σταυροπήγιο» αναφέρεται σε σταυροπηγιακή μονή, η οποία υπήρχε στην περιοχή κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Το σλαβικής προέλευσης όνομα «Άμπλιανη» οφείλεται στους πολλούς αμπλάδες (μικρές πηγές με πολύ νερό) της περιοχής.

Πριν την Επανάσταση του 1821, η Άμπλιανη ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός της Ευρυτανίας μετά το Καρπενήσι. Στην Κατοχή οι κάτοικοι του χωριού πήραν ενεργά μέρος στην Αντίσταση, πληρώνοντας και τις ανάλογες συνέπειες, καθώς οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό. Σήμερα, ο πληθυσμός της κατά την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 13 κατοίκους, εκ των οποίων οι μόνιμοι τη χειμερινή περίοδο είναι ακόμη λιγότεροι. Η Άμπλιανη είναι γνωστή για τα υφαντά και τις παραδοσιακές φορεσιές των γυναικών.

Αξιοσημείωτος είναι ο παραδοσιακός χορός «Στέγκος», ο οποίος χορεύεται στην ομώνυμη τοποθεσία του χωριού την παραμονή του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου). Αξιοθέατες είναι επίσης οι εκκλησίες που βρίσκονται μέσα και γύρω από την Άμπλιανη, με κυριότερες την Αγία Παρασκευή (1867), τον Άγιο Νικόλαο, την Αγία Σωτήρα (στο νεκροταφείο), τον Άγιο Ιωάννη και τον προφήτη Ηλία.

Στοιχεία από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Επερχόμενες Δράσεις
Ημερολόγιο
<<  Ιανουάριος 2019  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031